Hvor skyldig er husstøvmiden? Inflammatoriske reaktioner uden allergi?


Der er flere og flere beviser på at en form for alvorlig oral allergisk reaktion forbundet med husstøvmider også kan have et ikke-allergisk element tilknyttet som en udløser.

Reaktionen
er knyttet til en etableret atopisk støvmideallergi, indtagelse af fødevarer fremstillet med mideangrebne mel, og et kendt overfølsomhed over for acetylsalicylsyre eller non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (
NSAID).

For over tyve år siden undersøgte forskerne en forholdsvis sjælden, men alvorlig oral allergisk reaktion, i forbindelse med patienter, der har en etableret atopisk støvmideallergi, og som også har indtaget fødevarer fremstillet med mideangrebet mel, og samtidig har en kendt overfølsomhed over for acetylsalicylsyre eller NSAID.


Disse tre komponenter er forbundet med en orale anafylaktisk reaktion kaldet "Pancake syndrom".
En nylig offentliggjort gennemgang af disse undersøgelser, der har samlet oplysninger fra over 102 sager og 15 kliniske undersøgelser, argumentere for at fænomenet ikke udelukkende kan være have baggrund i allergi, men også har genetiske og/eller medfødte inflammatoriske oprindelse.

Takket være forskernes arbejde er det nu blevet klinisk bekræftet at der er en sammenhæng mellem mideoverfølsomhed med aspirin / NSAID intolerance.

Men hvad der mangler at blive beskrevet er forbindelsen mellem atopisk støvmideallergi og ikke-allergisk reaktion.

Den kliniske undersøgelse navngiver de implicerede fødevarer, støvmidearter der er forbundet med 'Pancake Syndrome'; beskriver de mulige medfødte reaktioner involveret, og identificerer de genetiske faktorer, der kan være involveret.

Implicerede Fødevarer (til dato) Æbleskiver, Pizzadej, Discount-Yaki, Majsmel, mel-panerede fisk, scones og pandekage-mix.
Pandekager er den mest almindelige fødevarer impliceret i reaktionen, deraf navnet.

Nogle af de allergiske og medfødte immunreaktioner er:

1. Allergi. Specifikt IgE der fører til øjeblikkelig overfølsomhedsreaktion; Proteaser (også kaldet peptidaser og proteolytiske enzymer, er enzymer som nedbryder proteiner ved at spalte proteinernes peptidbindinger)der fører til vævsskade og øget allergen absorption;  Der p1, Der p2 og Der p7's rolle ved allergi.

2. Medfødt immunitet. Aktivering af APC'er (cytokinproduktion), Cyclooxygenase modulation fører til øget leukotrien produktion. Dectin 2-glycan interaktion af Der p2 der fører til øget leukotrienproduktion.

Husstøvmider impliceret i 'Pancake Syndrome' er: Dermatophagoides farinae, Dermatophagoides pteronyssinus, (husstøvmider) Tyrophagus spp, Suidasia arter, Blomia freemani og Aleuroglypus ovatus (lagermider).

Forfatterens resume slutter med: "Sammenhængen mellem støvmideoverfølsomhed og aspirin/NSAID intolerance er blevet bekræftet, og giver ekstra næring til forskellige ikke-allergiske sammenhænge der kan bidrage til den akutte og kroniske inflammatoriske proces observeret hos atopiske støvmide-allergiske, enkeltpersoner.

Måske viser undersøgelserne at der er muligheden for at hæmning af COX-1-isoenzym, (som set i aspirin/NSAID hyperreaktivitet), og tilstedeværelsen af​COX-1 hæmmende stoffer i kommercielle husstøvmideallergen ekstrakter, kan bidrage til 'Pancake syndromet'.Referencer:
Mite-induced inflammation: More than allergy’, Sanchez-Borges M, Fernandez-Caldas E, Capriles-Hulett A, Caballero-Fonseca F, 'Allergy Rhinol' (Providence). 2012;
3 (1) e25-e29.

Inhibition of human cyclooxygenase-1 by Dermatophagoides allergenic extracts’. Sanchez-Borges M, Owellet M, Percival M, et al, ‘J. Allergy Clin. Immunol.’, 115:S51, 2005