Husstøvmider og menneskelig hud - udforskning af sensibilisering


Forskere har eksponeret human hud-ækvivalent (HSE) for forskellige molekyler og allergener fra tre forskellige arter af almindelige husstøvmider for at finde ud af hvordan "alarmeringen" sker i hudens epidermis og dermis (yderst ligger epidermis (overhuden) og næstyderst ligger dermis (læderhuden)), samt finde sammenhængen til sensibilisering eller betændelse.

Man
begyndte med at anerkende, at enzymer fra husstøvmider kan skade huden.

Hud er et skjold mod varme, lys, kemikalier, mekanisk skade, og infektioner.

Den regulerer kropstemperaturen, reducerer vandtab og gemmer vand, fedt og vitamin D.
Huden er således et komplekst organ, hvis opgave ikke kun er at virke som et skjold og regulator, men også at kunne reagere på indtrængning ved at sende signaler til immunsystemet gennem et netværk af celler designet til denne specifikke opgave.

At isolere hver celles respons på en bakterie ville være af interesse, men at se hele den orkestrerede reaktion på den samme 'hændelse'  ville vise et mere retvisende billede af hudens interne bearbejdning og dens fantastiske netværk af alarmer, reparation og evne til at få immunsystemet til at huske en påvirkning.

I denne kliniske undersøgelse undersøges reaktionen når de indtrængende husstøvmidekomponenter placeres på human hud-ækvivalent (HSE)

Det ligger uden for rammerne af denne artikel at rapportere alle de komplekse resultater, men et citat fra forfatterne  antyder deres konklusion;

"
Molekyler fra husstøvmider er i stand til at inducere frigivelse af flere proinflammatoriske cytokiner og kemokiner fra epidermiskeratinocytter og dermal fibroblaster.
At undgå husstøvmiders hudkontakt vil reducere muligheden for mide-induceret betændelse i huden.

Derfor kan foranstaltninger til reduktion af kontakt til støvmidemolekyler, såsom hyppig støvsugning af polstrede møbler og tæpper og vask af tøj og sengetøj for at fjerne mide molekyler og allergener, reducere hudkontakt med midemolekyler og mindske forværring af betændelse i huden hos patienter med atopisk dermatitis og andre hudsygdomme ".

Forfatterne viste også, hvordan effektiv foranstaltninger mod husstøvmider i høj grad kan reducere aktiviteten af atopisk dermatitis.
Referencer:

‘Immunomodulation of Skin Cytokine Secretion by House Dust Mite Extracts’, Arlian LG, Morgan MS, 'Int. Arch Allergy Immunol'. 2011; 156:171-178

Double-blind controlled trial of effect of housedust-mite allergen avoidance on atopic dermatitis, Tan BB, Weald D, Strickland I, Friedmann PS. 'Lancet', 1996; 347:p15-18