Den allergiske march

Allergi har udviklet sig til en epidemi i den udviklede verden, og husstøvmider er overalt anerkendt som en væsentlig årsag til allergi.
Op til
en ud af tre børn i Europa lider af allergi, og samlet er op til 35% af befolkningen er ramt.
En befolkning født i vesten efter
1980 vil opfatte allergisk eksem og den ledsagende atopisk tilstand som et stort problem for folkesundheden.

Allergiske sygdomme
varierer i forskellige lande og inden for landene kan der være store variere regioner imellem.
Sociale miljøer
, klima og livsstil alle kan have en effekt på resultatet af en genetisk disposition for allergi.
De fleste
allergiske sygdomme er kroniske og tilbagevendende; 10% af patienterne, diagnosticeret med alvorlige og kroniske symptomer, tegner sig for 60% af det samlede sundhedsbudget omkostninger.

Det er i
offentlighedens interesse at identificere disse mennesker tidligt og kontrollere den potentielle allergisk sygdoms fremmarch.
Fra tidlige undersøgelser af store befolk-ningsgrupper født i 1950'erne har forskere været i stand til at observere 'den allergiske march' i det vestlige samfund.
De har identificeret
en sårbar gruppe mennesker sammen med store miljømæssige risikofaktorer, der påvirker deres helbred negativt.

Forskerne
arbejder på den af disse menneskers 'genetiske fingeraftryk' at finde metoder til at mindske risikoen ved allergisk sygdom.
De
har klart advaret os om, at der ikke er nogen let vej.
Hjælpen
kan komme i form af en veluddannet offentlighed der har valgt en fornuftig og sund kost og livsstil kombineret med at undgå kendte miljømæssige og stressrelaterede
risikofaktorer.

Typiske årsager til allergi hos børn og angrebne organ:


1. Tarm 2. Hud 3. Lunger 4. Næse 5. Øjne
         
Æggehvidestoffer Alt fra 1. plus Husstøvmider Husstøvmider Skimmelsvamp
Mælk Husstøvmider Skimmelsvamp Pelsdyr Pelsdyr
Soya Dyrehår Pelsdyr Skimmelsvamp Husstøvmider
Peanuts Pollen Kakkelakker Pollen Pollen
Hvede Kakkelakker Pollen    
Fisk Frugt Dyrehår    
NødderEksem er ofte den første indikator hos patienter, der kan have et problem med allergi og er ofte af lang varighed og vedvarende. Det er forbundet med en nedsat livskvalitet og er også forbundet med astma.
På dette tidspunkt er den grundlæggende genetiske årsag til allergisk eksem stadig ukendt, men de risikofaktorer der fremskynder sygdomsudvikling er velkendte og husstøvmider er blandt disse risikofaktorer.

Husstøvmidens latinske navn er Dermatophagoides pteronyssinus og dens tætte fætter er Dermatophagoides  farinae.

Fælles egenskaber for disse husstøvmider er, at de er ådselsædere, bor i mørke, fugtige, varme redesteder såsom i senge og sengetøj, polstrede møbler, tæpper og tøjdyr.
De er knap synlige for det blotte øje, og når de ses under et mikroskop synes de at være næsten gennem-sigtige. For en mide afhænger livet af at kunne absorbere fugt fra det omgivende miljø.
Uden tilstrækkelig fugt vil mierfne stoppe med at formere sig og til sidst uddø
.

Hurtige fakta om husstøvmider:


De har ingen øjne, drikker aldrig, men består af 75% vand. Dens liv afhænger af at kunne absorbere fugt fra det omgivende miljø.
Husstøvmider kan ikke ikke ånde via lunger eller gæller, men får ilt tilført gennem sin yderskal. Den spiser organisk stof, herunder kasserede mugne hudskæl som altid findes på steder som madrasser og puder.
Husstøvmiden er i stand til at spise og finde næring fra egne ekskrementer. En voksen mide kan producere op til 20 ekskrementer dagligt.
De enzymer der er indeholdt i ekskrementerne, er den væsentligste årsag til allergiske sygdomme p.g.a. husstøvmider.
Enzymerne der findes i midens ekskrementer spiser den 'lim', der binder sarte lungeceller sammen.

Allergiske sygdomme fra husstøvmider er: astma, høfeber, eksem og øjenbetændelse.
80% af astmatiske børn i Vesteuropa er allergiske over for husstøvmider.
Den ene af syv Vesteuropæiske børn har ASTMA!

Referencer:
The UCB institute of allergy. European Allergy White Paper; Allergic disease as a public health problem.Braine-l’ Alleud: UCB Pharmaceutical Sector, 1997.

‘Dust Mite Allergies and Asthma - A worldwide Problem', Platts Mills TAE, de Weck A, UCB Institute of Allergy, Bad Kreuznach September 1987. Reported in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 1989: 83:416-427

‘The Biology of Allergenic Domestic Mites, An Update’, Barbara J. Hart, 1995 Humana Press Inc, Clinical Reviews in Allergy and Immunology 13:115-133.

‘House Dust Mite Der p 1 Downgrades Defenses of the Lung by Inactivating Elastase Inhibitors’, Brown A, et al, Am.J.Respir.Cell Mol. Biol. 2003 vol 29;381-389

  1.